Szénhidrátcsökkentett kenyér

Szénhidrátcsökkentett kenyér

2015-01-08 18:28:16 | Módosítva: 2015-01-08 18:36:04

A kenyér rengeteg ember diétájának fő ellensége. Gyakran és sokaktól hallom, hogy nem tudják másként megoldani a főétkezések közti elemózsiázást, mint szendviccsel. A bolti kenyerek legtöbbje azonban tartalmaz glutént, melyet lassult anyagcserével küzdőknek tanácsos kerülni. Számomra a kenyérszeretet hosszú ideig teljesen idegen volt, gyermekkoromban nem igazán kedveltem. Bizonyára csak azért, mert akkoriban még nem magam készítettem. :) 

Az egész kenyér 1116 kcal
97 g fehérje
52 g szénhidrát
55 g zsír

20 szelet lett belőle, így egy szelet:
55,8 kcal
4,85 g fehérje
2,6 g szénhidrát
2,57 g zsír

Elkészítés

Egy tálba tettem a száraz hozzávalókat, összekevertem őket. A vizet és az egész tojásokat is hozzáadtam, amitől összeállt a massza egy laza tésztává. Hűtőben pihentettem egy éjszakán át. Másnap a sütőt 200°C-ra melegítettem, kivettem a tésztát a hűtőből. A tojásfehérjéket habbá vertem, s apránként, darabonként (szinte morzsánként) adtam hozzá a tésztát. Óvatosan, laza mozdulatokkal kevertem el őket, nehogy összeessen a fehérjehab. Ehhez villa vagy kézi habverő a legalkalmasabb. (Látszik is a fotón, hogy nem lett tökéletes a keverés) Szilikonos formába szedtem az így elkészült tésztát, és sütőbe toltam. Nem mernék megesküdni, de szerintem nálunk 20-25 percen át sült. Érdemes tűpróbát végezni, vagy enyhén megnyomni a kenyérke tetejét, ha már szép színe van, s azt gyanítod, hogy elkészült. Ha vizes szivacshoz hasonlóan viselkedik, akkor még nem az igazi, de onnntól már intenzíven illik figyelgetni, nehogy túlsüljön! :)

Képek

Hozzávalók

2 púpos evőkanál utifű maghéj
100 g lenmagliszt
50 g nyílgyökérliszt
50 g mandulaliszt
2 teáskanál
5 db tojás
1,5 dl víz
6 tojásfehérje
ízlés szerinti fűszerek

Tudnivalók

LisztmentesIgen