Clean burger

Clean burger

2015-03-02 00:13:28 | Módosítva: 2015-03-02 00:22:22

A hamburger nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, mivel a húspogácsát a legtöbb esetben szójával készítik, s egészségtelen zsiradékokban sütik. A zsömlét fehér búzaliszt alkotja, de gyakran cukorral teszik még csábítóbbá. A benne használt öntetek, szószok, mint a ketchup, majonéz sem kimondottan egészségesek, őket is agyoncukrozzák, így egy hagyományos hamburger nem sok táplálót tartalmaz, csak rengeteg transzzsírt és egészségtelen szénhidrátot. Ennek ellenére is sokak kedvence. A jó hír, hogy néhány apró trükkel reformossá, diétássá tehető amellett, hogy az élvezeti értéke nem csökken, ugyanolyan finom! :) Izgalmasan hangzik, ugye?

Elkészítés

A húspogácsához a sütőt 200°C-ra melegítettem. A kókuszolajat egy hőálló tálkában megolvasztottam a sütő közelében. Egy fej hagymát kockára vágtam, s egy nagyobb tálba tettem, majd a húst és a fűszereket is hozzáadtam, s összegyúrtam. Öt pogácsám lett az 500 g húsból. Egy tepsit sütőpapírral béleltem, ráfektettem a pogácsákat, s vékonyan megkentem őket kókuszolajjal és sütőbe toltam a tálcát.

Tálalás

Lenmaglisztes zsömlével tálaltam, amelynek a receptjét itt találjátok. Jégsaláta levelei és guacamole került még a burgerbe. Kellemes konyhatündérkedést és jó étvágyat kívánok!

Képek

Hozzávalók

500 g darált pulyka
1 közepes fej vörshagyma
3 evőkanál édespaprika őrlemény
1 csapot teáskanál őrölt bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál
petrezselyemzöld
1 teáskanál adalékanyagmentes vegeta
körülbelül 5 g kókuszolaj
jégsaláta
a lenmaglisztes zsemlém (recept lent)
guacamole (recept lent)