2015-01-08 18:28:16 | Módosítva: 2015-01-08 18:36:04
A kenyér rengeteg ember diétájának fő ellensége. Gyakran és sokaktól hallom, hogy nem tudják másként megoldani a főétkezések közti elemózsiázást, mint szendviccsel. A bolti kenyerek legtöbbje azonban tartalmaz glutént, melyet lassult anyagcserével küzdőknek tanácsos kerülni. Számomra a kenyérszeretet hosszú ideig teljesen idegen volt, gyermekkoromban nem igazán kedveltem. Bizonyára csak azért, mert akkoriban még nem magam készítettem. :)
Az egész kenyér 1116 kcal
97 g fehérje
52 g szénhidrát
55 g zsír
20 szelet lett belőle, így egy szelet:
55,8 kcal
4,85 g fehérje
2,6 g szénhidrát
2,57 g zsír
Elkészítés
Egy tálba tettem a száraz hozzávalókat, összekevertem őket. A vizet és az egész tojásokat is hozzáadtam, amitől összeállt a massza egy laza tésztává. Hűtőben pihentettem egy éjszakán át. Másnap a sütőt 200°C-ra melegítettem, kivettem a tésztát a hűtőből. A tojásfehérjéket habbá vertem, s apránként, darabonként (szinte morzsánként) adtam hozzá a tésztát. Óvatosan, laza mozdulatokkal kevertem el őket, nehogy összeessen a fehérjehab. Ehhez villa vagy kézi habverő a legalkalmasabb. (Látszik is a fotón, hogy nem lett tökéletes a keverés) Szilikonos formába szedtem az így elkészült tésztát, és sütőbe toltam. Nem mernék megesküdni, de szerintem nálunk 20-25 percen át sült. Érdemes tűpróbát végezni, vagy enyhén megnyomni a kenyérke tetejét, ha már szép színe van, s azt gyanítod, hogy elkészült. Ha vizes szivacshoz hasonlóan viselkedik, akkor még nem az igazi, de onnntól már intenzíven illik figyelgetni, nehogy túlsüljön! :)
Képek
Hozzávalók
2 púpos evőkanál | utifű maghéj |
100 g | lenmagliszt |
50 g | nyílgyökérliszt |
50 g | mandulaliszt |
2 teáskanál | só |
5 db | tojás |
1,5 dl | víz |
6 tojásfehérje | |
ízlés szerinti fűszerek |
Tudnivalók
Lisztmentes | Igen |