Túrós batyu

Túrós batyu

2015-03-29 22:31:30 | Módosítva: 2015-03-29 22:36:24

A túrós batyu régi kedvencünk. Azonban a gyerekkorunkból ismert finomság sajnos búzaliszttel és temérdek cukorral készült. Ez, amit most hoztam nektek, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú. A rizspapír (mielőtt bárki megrémülne, hogy papírlapot etetek a jónéppel, elárulom...) rizsliszt és tápióka keményítő keverékéből készült, szilárd lap, amely langyos vízben való áztatás után válik formázhatóvá, hajtogathatóvá, s tökéletesen helyettesíti a leveles tésztát. Nagyon finom lett! És ezt mások mondták, nem én dicsérgetem magam! :)

Elkészítés

A túrót egy mély műanyag tálba tettem a feltört tojásokkal, az utifű maghéjjal, borurbon vaníliával és az eritrittel együtt. Ráreszeltem a citromhájat és hozzáadtam a citromlevet, s tiszta kézzel összegyúrtam majd félretettem pihenni, hogy az uti megszívja magát nedvességgel és összeálljon a massza. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200°C-ra és előkészítettem a rizspapírokat, valamint egy tányért langyos vízzel. Beleáztattam a lapokat egyenként. Akkor kell kivenni, mikor már hajtogathatónak tűnik. Szemmértékre pakoltam a tölteléket, de nálam hét darab sütike lett ebből a mennyiségből. Mindegyiket dupla rizspapírba csomagoltam, s megkentem tojással, úgy küldtem sütőbe.

Tálalás

Megszórtam még egy kevés, porrá darált eritrittel fogyasztás előtt.

Gyakori hibák

Szilikonos sütőpapírról szempillantás alatt, nyom nélkül leválik, azonban, ha anélkül sütöd vagy hagyományos sütőpapíron, érdemes kókuszolajjal vékonyan kikenni a tepsit, hogy ne sérüljenek, mikor kiveszed őket.

Képek

Hozzávalók

500 g zsírszegény túró
3 darab M-es tojás
70 g eritrit
3 citrom reszelt héja
fél citrom leve
ízlés szerint bourbon vanília
3 evőkanál utifű maghéj
14 db rizspapír
egy mély tányérnyi langyos víz (az áztatáshoz)
fél tojás (a kenéshez)

Tudnivalók

CukormentesIgen
LisztmentesIgen