Aprósüti rizslisztből

glutén- és cukormentesen

Aprósüti rizslisztből

2015-12-13 17:05:57 | Módosítva: 2015-12-17 10:05:00

Sokaknál fejtörést okoz, hogy nem csak gluténmentesen kell étkezniük, de a glikémiás indexet is figyelembe kell venniük fogyás céljával vagy inzulinrezisztencia-diéta betartása végett, s e két egészségügyi problémára javasolt étrend nehezen tartható egymás mellett. A legtöbb gluténmentes liszt olyan mértékű vércukorszint-emelkedést vált ki, illetve olyan magas inzulinválaszt provokál a szervezetben, amely nem összeegyeztethető az IR-diétával. Sokan érzik úgy emiatt, hogy ott vannak, ahol a part szakad. Nekik szeretnék most megoldást kínálni ezzel a recepttel a problémájukra. Az utifű maghéj és a barna rizsliszt rostjai gluténmentes formában biztosítják a lassú felszívódást. 

Elkészítés

A sütőt 200°C-ra melegítettem. Minden hozzávalót összegyúrtam, s húsz perc pihentetés után a fele adagot gombóc formájában egy szilikonos sütőpapírra helyeztem. Ezután egy másik papírt raktam tetejére, így biztosan nem ragad sehova sem. Így nyújtottam sodrófával egyenletesre a tésztánkat. Nem érdemes túlzottan elvékonyítani, de vastagra hagyni sem. :) Mikor kész voltam a művelettel, lehúztam róla a felső sütőpapírt, s kiszúróformával csillagokat szaggattam belőle. Az alsó sütőpapírról nem is szükséges elmozdítani, maradhat rajta, csak át kell húzni egy sütőtálcára vagy -rácsra. Ugyanígy jártam el az adag másik felével is. Nálam ez kissé afroemerikai színű lett. :D De sebaj, így is elfogyott, mert az ízén nem érződött! 

Tálalás

Ízlés szerint lekvárral vagy olvasztott cukormentes csokoládéval is megkenheted őket.

Képek

Hozzávalók

150 g barna rizsliszt
4 evőkanál utifű maghéj
2 dl kókusztej (zsíros szükséges hozzá, nem a light!)
4 evőkanál eritrit
2 db tojás
2 teáskanál fahéj
1 narancs lereszelt héja