NoCarb bejgli

Gabona- glutén- és cukormentes

NoCarb bejgli

2015-12-18 18:09:31 | Módosítva: 2015-12-19 16:18:35

Jó néhány olvasómról tudom, hogy nem fogyaszt gabonát, és ügyel a szénhidráttartalomra. Ezzel a recepttel elsősorban nekik szeretnék kedveskedni, azonban a legtöbb diétába roppant jól beleilleszthető. A szénhidrátot ugyan rendesen megkurtítottam, de azért túlzásba ne essetek vele, mivel a mák kalória- és zsírtartalma annyira nem elenyésző. :) Ez a finomság arra kiváló, hogy a fogynivágyók, gluténérzékenyek, cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők is ehessenek egy szeletke bejglit a karácsonyi vacsora után a családjukkal. :) 

Elkészítés

A A cukkinit vékony karikákra vágtam, egy nagyobb tálba tettem, s hozzáadtam a tojásokat is, majd ráküldtem a botmixert, és egyenletesre turmixoltam vele, s a végén belekevertem két evőkanál olvasztott kókuszolajat is. Egy homogén, folyós tésztát kell kapni. Ekkor kimértem és hozzáadtam a NoCarb rostmixet és a kókuszlisztet is, valamint az eritritet. Ezekkel a hozzávalókkal sűrű, gyúrható gombócom keletkezett. A sütőt 200°C-ra melegítettem. Negyed órán át pihentettem a masszát, hogy a rostok tegyék a dolgukat, s tökéletesen kezelhető legyen a tésztám. Közben a mákot és az eritritet összedatáltam a töltelékhez, valamint kikevertem citromhéjjal, citrom- és narancslével.Az idő leteltével egy celofánt helyeztem egy szilikonos sütőpapírra, s a tésztát a közepére tettem, majd sodrófával egyenletesen elterítettem rajta. Erre simítottam a tölteléket, és a celofán sarkait megfogva gyönyörűen feltekertem. A tészta a szilikonos sütőpapíron maradt természetesen, a celofánt kihúztam alóla. :) Ment is a sütőbe! Villanytűzhelyet használtam, alul-felül melegítős funkción. Összesen 35 percen át sült, de én 15-20 perc elteltével kivettem, s megkentem fél tojással, úgy helyeztem vissza. Ettől gyönyörű "kérget" kövesztett, mint bármelyik hagyományos tészta. Arra kell vigyázni egyedül, hogy ha a süti mellett lecsöpög a tojás, azt fel kell törölni mellőle, mert odapirul. :) 

Ha a gluténmentesség fontos szempont, a mák csomagolását is nézzétek meg, esetleg keressetek rá a garantáltan gm márkákra! :)

Kellemes konyhatündérkedést kívánok!

Képek

Hozzávalók

300 g cukkini
70 g NoCarb rostmix
40 g kókuszliszt
50 g eritrit
2 db M-es tojás
2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
a töltelékhez:
100 g darált mák
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
1 citrom leve
40 g eritrit
1 tojás a kenéshez

Tudnivalók

CukormentesIgen
LisztmentesIgen