Zserbó

Glutén- cukor- és tejmentesen

Zserbó

2015-12-23 10:45:54 | Módosítva: 2015-12-23 11:40:50

Sokak szerint nincs karácsony zserbó nélkül. :) Hogy az ételallergiával küzdőknek és az egészséges életmódot élőknek se kelljen lemondani róla, ebből a receptből kispóroltam a búzalisztet, és NoCarb rostmix-szel, valamint egy kevés barna rizsliszttel, és fehérjeporral helyettesítettem, hogy értékes beltartalmú desszertet kapjak. Fehérjeporból nem tejalapút használtam, és a diótölteléket is kókusztejjel állítottam össze, mert a tejmentesen étkező olvasóimnak is szerettem volna kedveskedni. A receptben használt, villámgyorsan elkészíthető, cukormentes lekvár receptjét itt találjátok, hogy ne kelljen feltétlenül boltban vadászni. 

Elkészítés

A száraz hozzávalókat, vagyis a fehérjeport, rostmixet, rizslisztet összekevertem a feltört tojásokkal, egyenletes tésztává gyúrtam, és hagytam pihenni fél órán át. 

Közben a töltelékhez durvára daráltam a diót, hozzáadtam a kókusztejet és az eritritet, valamint a reszelt citrom- és narancshéjat és a citromlevet. 

A fél óra letelte után a sütőt 200°C-ra melegítettem, légkeveréses funkción, a tésztát pedig hengerré formáltam, s felosztottam 3 egyenlő részre. 

Az első adagot szilikonos sütőpapírra helyeztem, nagyon enyhén megnedvesítettem  egy másik sütőpapírt, s azzal lefedve kinyújtottam. A felső papírt lehúztam, a tészta széleit eligazgattam, ahol kellett, lenyestem. Az alul maradt papírral együtt áthúztam egy sütőtálcára. Megkentem baracklekvárral, és a töltelék első adagját eloszlattam rajta. 

Az imént felső sütőpapírnak használt lapot újra enyhén megnedvesítettem, ráhelyeztem a következő adag tésztát, és egy másik, szintén enyhén megnedvesített szilikonos papírral a tetején kinyújtottam. A felső lap eltávolítása után megemeltem az alsó lapot, és úgy borítottam rá a tálcán várakozó süti alsó szintjére. A szélei finomhangolása következett, majd újabb adag baracklekvár és töltelék került rá. 

Ezt követően az utolsó adag tészta, a zárószint következett. Mikor ő is a helyére került, villával végigszurkáltam a piténket, hogy a keletkező gőz távozni tudjon, s egyenletesen átsüljön a tészta. Sütési idő tekintetében nem merek biztosat mondani, így azt javaslom, figyelgessétek a tésztát. Nagyjából 30-40 percet mondanék, de ez sütő függvénye leginkább. A végén levettem a hőfokot 160-ra, és már csak a biztonság kedvéért szárítottam kicsit.

Elkészítettem a csokimázat a kókuszolaj, kakaópor és stevia keverékéből. Érdekes mód azt figyeltem meg, hogy ha víz vagy valamilyen vizes bázisú alapanyag kerül a készülő mázba, mint jelen esetben a steviacseppem, sűrűbb, kenhetőbb lesz. Most is ez történt. :) Miután kivettem a sütőből az elkészült pitét, megkenegettem vele. Hiába volt forró a tészta, kenhető massza maradt a csokimázam. :)

Fogyasszátok egészséggel!

Képek

Hozzávalók

4 db tojás (M-es méretű)
100 g NoCarb rostmix
50 g barna rizsliszt
2 adag (60 g) BioTech USA Beef protein
400 g darált dió
5 evőkanál eritrit
1,5 dl kókusztej (zsíros szükséges hozzá, nem a light!)
2 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
1 citrom kifacsart leve
250 g cukormentes baracklekvár
5 evőkanál olvasztott kókuszolaj
6 evőkanál keserű kakaópor
pár csepp stevia

Tudnivalók

CukormentesIgen
LisztmentesIgen