Low carb "fehér" kenyér

gluténmentesen

Low carb "fehér" kenyér

2016-01-13 17:28:27 | Módosítva: 2016-01-13 18:07:41

Bár magam nem tartozom azok közé, akik ne tudnának tökéletesen meglenni pékáru nélkül, nem kell messzire mennem, hogy olyan embert találjak, aki fanatikus... ugyanis együtt élek eggyel. :) És rengeteg más embertől is hallom, hogy nem is a cukros nasik, a sütik vagy az üdítők elkerülése jelenti a legnagyobb kihívást az egészséges életmód terén, hanem a kenyérfélék. Aki pedig nem tud lemondani róla, mert megszokta, hogy olykor csak összedob egy szendvicset és kész az uzsi, nagy dilemmát kell leküzdjön. Ez a recept azért született meg, hogy azoknak mutassak egy lehetséges alternatívát, akik ezzel a problémával néznek szembe. A recept nem tartalmaz maglisztet, sem glutént, sem laktózt. Alacsony a szénhidráttartalma, ugyanis az egész kenyérben az összesen 30 g van. Bizony! Annyit, mint egy darab búza fehérlisztből készült zsemle. :) Jól hangzik, nem?

Elkészítés

A kókusztejet egy bögrébe öntöttem, megmelegítettem a mikroban. Forrnia nem szabad, csak langyosnak lennie. Beletettem a mézet és az élesztőt, s hagytam, hogy tegyék a dolgukat. Ha amiatt aggódnál, hogy a méz cukrot jelent, és nem fér bele a diétába, azt mondom, ne tedd, mert az élesztőgomba elhasználja, és abból termeli a szén-dioxidot, ami felfújja a tésztát. Vagyis, a kenyeredben már nemigen van cukor! :) 

A sütőt 200 °C-ra melegítettem. A NoCarb rostmixet és a barna rizslisztet kimértem és a fűszerekkel, sóval együtt egyenletesen elkevertem egymással. Közben felfutott az élesztőm, s a tojásokkal, olvasztott kókuszolajjal, vízzel együtt hozzáadtam a lisztkeverékhez. Tiszta kézzel begyúrtam, s hengert formáltam a tésztából. 

Szilikonos kenyérformába tettem a finomságot, vékonyan megkentem még kókuszolajjal egy ecset segítségével, így egyenletes, sima lett a felszíne, s végül megszórtam napraforgómaggal, így küldtem sütőbe. 

A sütési idő terén nem merek biztosat mondani, körülbelül 30-40 perc volt. Mikor már szép színe lett, lejjebb vettem a hőfokot 180°C-ra. 

Nem kell meglepődni, elsőre kissé vizes állagot kelt, de miután távozik belőle a pára, nagyon finom, szivacsos állaga lesz. 

Jó étvágyat kívánok!

Képek

Hozzávalók

3 db M-es tojás
100 g NoCarb rostmix
50 g barna rizsliszt
1,5 dl zsíros kókusztej (nem light!)
körülbelül 1 dl víz
25 g élesztő
1 teáskanál méz
ízlés szerinti mennyiségű
ízlés szerinti mennyiségű ízfokozómentes vegeta
2-3 evőkanál olvasztott kókuszolaj
magvak a tetejére díszítésnek

Tudnivalók

LisztmentesIgen