Céklás muffin

Céklás muffin

2016-01-28 19:49:52 | Módosítva: 2016-01-28 19:49:52

Igen, elsőre talán szokatlanul hangozhat... :) De üzenném azoknak, akik a névről rögtön a savanyúságra asszociálnak, hogy semmi, de semmi köze nincs hozzá! Az imént emlegetett desszert egy finom, könnyű piskóta-állagú kakaós tészta, amelyből egyáltalán nem érződik ki a zöldségünk. Külön előnye, hogy ilyen módon azok a Konyhatündér asszonykák is becsempészhetik párjuk, vagy kisgyermekük étrendjébe a rostokat, akik mindig erőteljes ellenállásba ütköznek, valahányszor zöldség kerül az asztalra... :D Ha szívesen elkerülnéd az ebédkor kitörő harmadik világháborút, vagy csak egyszerűen felkeltette az érdeklődésedet, akkor mindenképp olvasd el, hogyan is készül ez a rendhagyó édesség!

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra melegítettem. A céklát megszabadítottam a héjától és apró hasábokra vágtam. Könnyen megfogja a bőrt, így azt javaslom, rögtön moss utána kezet, s ha teheted, ragadj körömkefét! A darabkákat késes aprítóba tettem és finomra daráltam. Ezután minden más hozzávalót is az edénybe önöttem, és egyenletesen elkevertem. Egy folyós, de mégis viszkózus masszát kell kapni. Ezt lapátoltam szilikonos muffinformákba, Ezen mennyiségből hat darab muffin készült nálam. 

Az alaprecept természetesen tovább variálható ízlés szerint. Készítettem már asztalt szilvával, de volt, hogy édesítő helyett egy érett banánt nyomkodtam szét a tésztában. :) A céklának egyébként is van némi édeskés íze. De van, aki lényegesen édesebb ízekhez szokott, mint ahogyan az én ízlésem diktálja, ezért lehetséges, hogy egy plusz evőkanál eritritet elbír a tészta. 

Tálalás

Olvasztott 80%-os étcsokival locsoltam meg, de bármilyen édes krém, szósz, fagyi, lekvár jól megy hozzá. :)

Képek

Hozzávalók

4 db M-es tojás
3 csapott evőkanál kókuszliszt
3 evőkanál eritrit
100 g nyers cékla
2 evőkanál nyers kakaópor

Tudnivalók

CukormentesIgen
LisztmentesIgen