Sütőtökös zsemle

gluténmentes, tojásmentes

Sütőtökös zsemle

2016-11-20 12:58:32 | Módosítva: 2016-11-20 13:03:14

A kenyérféléimben eddig általában tojást használtam a glutén helyettesítésére "ragasztóanyag" gyanánt, azonban tudom, hogy néhány olvasóm tojásérzékenységgel küzd, és egyre több visszajelzést kapok növényi étrendet folytató emberektől is. Hogy kedvükben járjak, megpróbáltam az őszi-téli szezon sztárját, a sütőtököt felhasználni erre a célra. :) Természetesen, az utifű maghéjnak is kiemelt jelentősége van a tészta összeállításában.

Elkészítés

1) A sütőt 180°C-ra melegítettem.

2) A száraz hozzávalókat a szódabikarbóna kivételével egy tálban elkevertem.

3) Az előzetesen elkészült sütőtök húsát kikapartam a héjából, majd hozzáadtam a lisztkeverékemhez.

4) A szódabikarbónát reagáltattam az ecettel, hozzáadtam a tálban lévő összetevőkhöz, és két evőkanál víz kíséretében addig gyúrtam, míg formázható, egyenletes masszát nem kaptam.

5) Öt-tíz perc pihentetést követően három egyenlő részre osztottam a tésztát, s olívaolajjal megkent kézzel gombócokat formáztam belőlük, amelyeket szilikonos sütőpapírra tettem. Az olaj segít fényessé, és egyenletessé tenni a felszínét.

6) A sütési idő sütő típusától és programtól is is függhet. Nálam villanysütőben, légkeveséses funkción körülbelül 35 percen át sült, de mindenképpen azt javaslom, nézegessétek közben, naogy odaégjen! 

7) Felvágni akkor érdemes, mikor már kihűlt!


A sütőtök miatt kissé édeskés az íze, ám nem önmagában fogyasztva, hanem szendvicsként elkészítve, a fűszerekkel ez a karakter nem érvényesül annyira. :)

Jó étvágyat kívánok!

Képek

Hozzávalók

4 evőkanál barna rizsliszt
4 evőkanál zöldbanán liszt
3 csapott evőkanál utifű maghéj
8 evőkanál sütőtökpüré
két csipet
egy kiskanálnyi fokhagymapor
2 eőkanál víz
egy késhegyni szódabikarbóna
pár csepp ecet
pár csepp olivaolaj

Tudnivalók

LisztmentesIgen