Chips édesburgonyából

Chips édesburgonyából

2016-12-03 16:22:05 | Módosítva: 2016-12-03 16:38:50

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, s ehhez általában nem a legegészségesebb zsiradékokat használják. Ennek következtében fogyasztásával nem csupán rengeteg kalóriát, de transzszírt is bőven bevihetünk szervezetünkbe, amely a szív és a keringési rendszer egészségére nézve bizonyítottan káros. Továbbá ellenük szól, hogy nagyon sokszor allergénekkel szennyezettek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve, "nyomokban tartalmazhat..." kezdettel), amely miatt gluténérzékenyek, vagy egyéb autoimmun bélbetegséggel küzdő, és érzékeny emésztőrendszerű, illetve önkéntesen gluténmentesen táplálkozó személyek nem fogyaszthatják. Ez volt az oka, hogy ki akartam próbálni, otthon hogyan készíthetek egészséges ropogtatnivalót. 

Elkészítés

1) A sütőt 70°C-ra melegítettem légkeveréses funkción.

2) Az édesburgonyát uborkagyalun lereszeltem.

3) A sütő tálcáját leterítettem szilikonos sütőpapírral, amin a minimális mennyiségű olajat egy kenőtollal egyenletesen elkentem.

4) Elterítettem rajta a zöldségszeleteket. Nem baj, ha kis átfedés van köztük, azonban ne legyenek túlságosan egymás hegyén-hátán. Ha nagyobb mennyiséget akarsz készíteni, akkor azt javaslom, két tálcát készíts elő, ne zsúfold össze a szeletkéket inkább!


5) Hosszú időn keresztül, körülbelül másfél-két órán át száradt a sütés alatt.

6) Utólag, a sütőből való kivétel után sóztam. Ennek az az oka, hogy ha korábban tesszük meg, akkor levet ereszt, s nehezebb lesz ropogósra sütni.

Ne felejtsd el, hogy minden sütő más, így érdemes többször rálesni, hogy áll! Bizonyára annak függvénye is a sütési idő, hogy a te gyalud milyen vastag szeleteket vág! 

Véletlenül sem szeretném azt sugallni, hogy ebből bármennyit lehet enni, hiszen az édesburgonyának is van kalóriaértéke, szénhidráttartalma, glikémiás indexe, a sütés során pedig ki is szárítottuk. Pusztán egy egészségesebb, transzzsírmentes, kalóriaszegényebb, gluténmentes alternatívája a hagyományos chipsnek.

Kellemes konyhatündérkedést kívánok! :)

Képek

Hozzávalók

egy nagyobb fej édesburgonya
egy teáskanál olivaolaj