2015-03-02 00:13:28 | Módosítva: 2015-03-02 00:22:22
A hamburger nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, mivel a húspogácsát a legtöbb esetben szójával készítik, s egészségtelen zsiradékokban sütik. A zsömlét fehér búzaliszt alkotja, de gyakran cukorral teszik még csábítóbbá. A benne használt öntetek, szószok, mint a ketchup, majonéz sem kimondottan egészségesek, őket is agyoncukrozzák, így egy hagyományos hamburger nem sok táplálót tartalmaz, csak rengeteg transzzsírt és egészségtelen szénhidrátot. Ennek ellenére is sokak kedvence. A jó hír, hogy néhány apró trükkel reformossá, diétássá tehető amellett, hogy az élvezeti értéke nem csökken, ugyanolyan finom! :) Izgalmasan hangzik, ugye?
Elkészítés
A húspogácsához a sütőt 200°C-ra melegítettem. A kókuszolajat egy hőálló tálkában megolvasztottam a sütő közelében. Egy fej hagymát kockára vágtam, s egy nagyobb tálba tettem, majd a húst és a fűszereket is hozzáadtam, s összegyúrtam. Öt pogácsám lett az 500 g húsból. Egy tepsit sütőpapírral béleltem, ráfektettem a pogácsákat, s vékonyan megkentem őket kókuszolajjal és sütőbe toltam a tálcát.
Tálalás
Lenmaglisztes zsömlével tálaltam, amelynek a receptjét itt találjátok. Jégsaláta levelei és guacamole került még a burgerbe. Kellemes konyhatündérkedést és jó étvágyat kívánok!
Képek
Hozzávalók
500 g | darált pulyka |
1 közepes fej | vörshagyma |
3 evőkanál | édespaprika őrlemény |
1 csapot teáskanál | őrölt bors |
2 gerezd | zúzott fokhagyma |
1 teáskanál | só |
petrezselyemzöld | |
1 teáskanál | adalékanyagmentes vegeta |
körülbelül 5 g | kókuszolaj |
jégsaláta | |
a lenmaglisztes zsemlém (recept lent) | |
guacamole (recept lent) |