Bemutatom nektek azt a zsiradékot, amit a legtöbbször használok a receptjeimben

Kókuszolaj

2015-01-08 21:59:38 | Módosítva: 2015-01-24 20:41:38

Miféle szerzet ez a kókuszolaj? Miért ezt használod sütéshez, mi másra jó, hogy néz ki, hol szerezhető be, és miért olyan népszerű? Van-e különbség kókuszolaj és kókuszzsír közt?  Gyakran teszitek fel nekem ezeket a kérdéseket privátban. Most mindegyikre választ kaptok.

A kókuszolaj a kókuszpálma magja húsának préselésével előállított zsiradék. Sütésre azért alkalmas, mert 180°C-ig nem oxidálódik, így nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok (úgynevezett karcinogének), ami nem mondható el a legtöbb növényi olajról. Színe fehér vagy enyhén sárgás, szobahőmérsékleten szilárd, magasabb hőmérsékleten folyékony. Tehát a kókuszolaj és -zsír egy és ugyanaz! :)) Létezik finomítatlan, szűz változata, mely megőrzi a kókusz finom aromáját, s a benne rejlő értékes vitaminokat, valamint forgalmazzák finomított változatát is, mely a dezodorálás miatt semleges, s nem kókuszillatú és -ízű. Vásárláskor érdemes meglesni a címkét, ugyanis sajnos hidrogénezett verziót is találunk a polcokon, ez pedig transzzsírsavtartalma miatt káros a szervezetre. 

A natúr, szűz változat népszerűségét annak is köszönheti, hogy laurinsavban gazdag, így antibakteriális hatását is kihasználhatjuk, s a szépségápolásban is bevethetjük, mint nagyon finom illatú bőrpuhítószert vagy hajpakolást. :)) Mivel közepes láncú trigliceridekből áll, emésztése könnyű, így szénhidrátszegény diétában alkalmas lehet az energia pótlására. Legkönnyebben bioboltokban szerezhető be, de nagyobb áruházláncok üzleteiben is kapható. Használjátok bátran ezt az egészséges és finom alapanyagot! 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta