Eritrit

2015-03-05 22:10:35 | Módosítva: 2015-03-05 22:10:35

Fermentációval állítják elő, minimális mennyiségű benne a felszívódó szénhidrát, így alig szolgáltat energiát (20 kcal/100 g). Enyhén hűs utóíze van, számomra tökéletesen helyettesíti a cukrot. Édesítőereje körülbelül 70%-a a kristálycukorénak. Sütésre-főzésre alkalmas, nem bomlik hő hatására. Viszonylag ritkán eszem belőle nagyobb mennyiséget, de akkor sem okoz hasfájást, sem egyéb kellemetlenséget. Candida diétában is alkalmazható, mert nem nyújt táptalajt a gombák számára. A szájüregben élő baktériumok sem képesek hasznosítani, így fogszuvasodást nem okoz, s a vékonybél szénhidrátbontó-enzime sem tud hozzáférni. Ez az oka, hogy emésztetlenül távozik a szervezetből.

Bioboltokban, reform üzletekben, de helyenként nagyobb áruházak polcain is szembe jöhet veled. :) Ár tekintetében viszont gyakran olcsóbb a bioboltot választani.

A félreértések elkerülése végett az eritrit és az eritritol/eritrithol ugyanaz. Az "ol" végződés csupán annyit jelöl, hogy cukoralkohol. Az erjesztési eljárás, melynek során cukoralkohollá válik, teszi a szervezet számára feldolgozhatatlanná. Azonban az erjesztés alatt nem arra kell gondolni, hogy alkoholos íze vagy szaga lesz! :D Nagyon finom, nem kell tartani tőle!

Az édesítőkről bővebb információt itt találsz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta