Utifű maghéj

2015-01-10 14:55:44 | Módosítva: 2015-01-24 20:41:01

Ez a nem szokványos hozzávaló igen sok süteményem és pékárum receptjében szerepel. Jó néhányan vagytok, akik nem ismeritek, s éppen ezért vonakodtok a kipróbálásától, azonban szeretném megtörni a jeget, s bemutatni nektek, hogy megismerjétek áldásos hatásait, s tudjátok meg, miért használjuk és szeretjük olyan sokan. :)

Annak idején, 2010-ben meglehetősen lerobbant egészségi állapotban, kellemetlen érzésekkel, emésztési panaszokkal küzdve próbáltam ki. Egy bioboltba betévedve találtam rá. Az eladó hölgy azt tanácsolta, folyadékba tegyem vagy müzlibe, s pihentessem, míg a rostok felveszik a nedvességet, azután fogyasszam. Szót fogadtam, minden nap a zabkásámba kevertem fél adag fehérjeporral és néhány szem aszalt gyümölccsel együtt, s egy éjszakányi pihentetés után másnap reggel fogyasztottam.  Ez volt a rituálé. Azonban egyik reggel úgy döntöttem, most tojással dúsítom a kása tápértékét. Miután összekevertem, mikrohullámú sütőbe dobtam pár percre. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az elkészült zabkásám voltaképpen egy finom, szivacsos állagú sütemény. Akkor jöttem rá, hogy sütéshez is alkalmas, sőt, a legfinomabb reform piskóták egyik összetevője lehet. :)

Szóval, mi is ez az utifű maghéj?

Latin nevén psyllium husk, így ezzel a címkével is sok helyen láthatod gyógyszertárban vagy bioboltban. Korábban már olvashattál tőlem arról, miért fontos a rostbevitel. Nem csupán diéta alatt, az emésztőtraktus normál működéséhez minden embernek szüksége van erre a nonkalorigén, azaz energiát nem szolgáltató tápanyagra.

Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Fehérje: 2,5 g
Szénhidrátok: 4,0 g
Cukrok: 0 g
Keményítő: 4,0 g
Összes zsír: 0,5 g
Telítetlen zsír: 0 g
Élelmi rost: 85 % 

Az utifű maghéj 85%-a rost, amely igen jelentős előny, hiszen mivel energiaértéke elenyésző, nullához közeli, kalóriatartalmát nem szükséges számolni. Ugyanis egyszerre képtelenség 100 g-ot elfogyasztani, s nem is szabad, tekintettel arra, hogy folyadékban téve többszörösére duzzad. Ez az oka, hogy elfogyasztva a jóllakottság érzését szolgáltatja. A rostok és a folyadék együtt zselészerű, laza hálózatot alakít ki, ezért bő folyadékfogyasztás mellett képes normalizálni a bélműködést, azaz megszüntetni a hasmenést és a székrekedést is. Növényi alapú, így vegán, nyers süteményekben a zselatin helyettesítésére alkalmas. Nem csak szemcsés változata kapható, lisztté darálva is használatos. Néhányan jobban szeretik ezt a formáját, mert homogénebb. Számomra ugyanolyan jó mindkettő. Reformsüteményekben a gabonafélék és más lisztek egy részének kiváltására alkalmas. Sok forrásban arról számolnak be, hogy az LDL koleszterinszint (azaz „rossz koleszterin”) csökkentésében hatásos, azonban ezzel saját tapasztalatom nincs. Az emésztés helyreállítását azonban meg tudom erősíteni! Méregtelenítés alkalmával tanácsos beépíteni az étrendbe. Mindennapos fogyasztása az emésztési problémákkal küzdők körében gyakori, s nagyon előnyös!

Hogyan használjam?

A „nagykönyv szerint” 2 ,5 dl folyadékban 1 evőkanál utifű maghéjat érdemes elkeverni, s körülbelül negyed óra pihentetés után fogyasztani, majd ezt követően, a nap folyamán szintén rengeteg folyadékot fogyasztani. Azonban a Könyhatündér jobban szereti ízletes formában bevinni. Sok receptemben szerepel alapanyagként. Napi két evőkanálnál többet nem tanácsos megenni belőle, mert az is kellemetlen tünetekhez vezet. Tarts mértéket! 

Néhány recept vele:

Szénhidrátcsökkentett kenyér
Zsemle
Tiramisu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta