Az ördögnyelvről biztosan hallottál már. A fogyókúrát támogató készítmények közt az egyik legnépszerűbb napjainkban. A glukomannán nem más, mint egy vízben oldódó rost, amelyet a kígyópálma (Amorphophallus konjac) névre hallgató növényből nyernek. Míg táplálékkiegészítőként használva kapszulába töltve kell lenyelned, liszt formájában kihasználhatod sűrítő, zselésítő tulajdonságát, így élvezetesebbé teheted vele az ételeidet. Szerintem nem hangzik rosszul, hogy kapszula helyett valami finomsággal lepheted meg magad! :)
Mi az előnye a vízben oldódó élelmi rostoknak?
Kiváló adszorbensek, mivel fajlagos felületük nagy. Képesek megkötni a vizet, ami a bél perisztaltikáját serkenti, így bő folyadékfogyasztással párosítva legyőzheted általuk a székrekedést. Nem csak a vízre vannak ilyen hatással, hanem a méreganyagokra is! Segítségükkel megszabadíthatod az emésztőrendszered sok káros vegyülettől. A fogyás céljával is jótékony hatással lehet, ha beépíted étrendedbe. Az éhségérzetet ugyanis több tényező befolyásolja. Az egyik a vércukorszint. Ha magas glikémiás indexű élelmiszereket (főként gyors felszívódású szénhidrátokat) fogyasztasz, a vércukorszinted az egekbe emelkedik, majd az inzulin nevű hormon hatására lezuhan. Ahhoz, hogy egyenletes maradjon a cukrod, jól teszed, ha nem ülteted hullámvasútra, vagyis óvakodsz a cukortól és a fehér liszttől, illetve növeled a szénhidráttartalmú ételeket tartalmazó étkezéseid mellett a rostbeviteled is, ezzel is lassítva a szénhidrátfelszívódás és a vércukorszint-emelkedés ütemét. Erre pedig kiváló a konjac liszt! Emellett az éhséget az is befolyásolja, hogy az emésztőrendszer felső szakaszában (gyomorban és a vékonybélben) található mechanoreceptorok teltségérzetet érzékelnek-e. Ha az ételeidhez kevert rostokkal "becsapod" őket, akkor felesleges kalóriák elfogyasztása nélkül érezheted magad jóllakottnak akkor is, ha nem ettél olyan sokat.
Hogyan használható?
Pudingok, krémek, öntetek, szószok, főzelékek, mártások, zselék készítéséhez széleskörűen használható. A fantáziádra van bízva, milyen finomságot kreálsz belőle. :) De a receptjeim közt is találsz jó néhányat!
Hogyan kell alkalmazni?
500 ml vízhez egy teáskanálnyit adva híg pudinggá válik, ha állni hagyjuk. Ha két evőkanálnyit teszel ekkora mennyidéghez, sűrű puding keletkezik. Érdemes turmixgéppel vagy botmixerrel diszpergálni, mert ellenkező esetben könnyen összecsomósodik. Ha tésztába, süteménybe szánjuk, tanácsos a liszttel elkeverni, és úgy adagolni. Meleg étel, főzött puding készítése esetében hasonló mennyiségekkel érdemes dolgozni, mint hidegen használva, azonban hamarabb elkészül, gyorsabban megszívja magát.
Hol szerezhető be?
Legkönnyebben itt.