Stevia

2015-03-05 21:59:40 | Módosítva: 2015-03-05 22:02:25

Ezt az édesítőszert egy jázminkapóca nevű növényből izolálják, tehát organikus eredetű. 300-szor édesebb a cukornál, így kalória- és szénhidráttartalma elhanyagolható, hiszen nagyon kevés kell belőle. Sokan azért pártolnak el mellőle első használat után, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóízt éreznek. Ez valóban így van, viszont a jó hír az, hogy különböző formában és koncentrációban kaphatóak a belőle előállított termékek, hogy mindenki megtalálja a számára ideálisat. 

Létezik csepp, mely igen tömény, így kizárólag nagyobb mennyiségű folyadék vagy sütemény ízesítésére használható. Az adagolását pipetta vagy cseppentőfej segíti. Találkoztam már por állagú koncentrátummal is. Tapasztalatom szerint vele a legnehezebb bánni. Csak akkor tudtam használni, ha egy egész tepsi süteményt gyártottam, s ahhoz is elegendő volt egy késhegyni mennyiség. Kizárt dolog, hogy a stevia ezen a formájával egy pohár limonádét vagy egy csésze kávét úgy lehessen édesíteni, hogy a fogyasztója arcvonásai ne kuszálódjanak össze. :D:D Viszont találtam tablettás és folyékony, kis flakonos, valamint nagyobb, palackos kiszerelésben is hígított verziót, amely tökéletesen alkalmas teák, krémek, szószok, s minden kisebb mennyiségű étel ízesítésére. :)) 

A töménység sokszor fel van tüntetve a címkén, de ha nincs, bizonyára akad a közelben egy segítőkész eladó. Érdemes a csomagolást jó alaposan szemügyre vételezni vásárláskor, mert nem egyszer akadt a kezembe olyan termék, amely steviol glikozidon kívül tartalmazott más, oda nem illő adalékanyagot (például laktózt és maltodextrint, amelyek felszívódó szénhidrátok)!

Némely terméken már az is szerepel, hogy "mellékízmentes". És valóban az!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!