Kókuszliszt

2015-01-14 12:03:15 | Módosítva: 2015-01-24 20:35:13

Sok receptemben használom ezt az alapanyagot. Szeretném, ha nem úgy tekintenétek rá, mint egy földönkívülire, hanem ismernétek, mivel finom ízű, s alacsony szénhidráttartalmú magliszt, így diétában kiváló alapanyag lehet.

Hogyan készül?

A kókuszdió húsát napon kiszárítják, majd kipréselik belőle az olajat hideg sajtolással, s a megmaradt rostokat finomra őrlik. Ezért nem egyenértékű a darált kókuszreszelékkel. Más a tápértéke, illetve a liszt jobb nedvszívóképességgel is bír. Azonban, ha nincs otthon kókuszliszt, használhatod a kávédarálón őrölt reszeléket is, csak ebben az esetben más értékekkel kell számolnod.

Milyen a tápértéke?

Energia: 223 kcal/ 914 kJ
Fehérje: 19 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 10 g
Rost: 38 g

Mi az előnye?

Alacsony szénhidráttartalom mellett juthatsz rostokhoz, amely elősegíti a jóllakottság érzését, bő folyadékofogyasztás mellett serkenti a perisztaltikát, így elősegíti az emésztést. Gluténmentes, így cöliákiás betegek és pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők is használhatják. 

Van-e hátránya?

Kicsit nehezebb vele dolgozni, mivel nagyon erősen hidratálódik. Tehát, kevés kell belőle, mert máskülönben összeesik a piskóta tojáshabja, morzsálódik a keksz. Túlzásba vinni őt sem érdemes, tarts mértéket! 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta

Címkék: kókuszliszt, paleo, kókusz