Diétás alapismeretek

Szénhidrátok

2015-01-10 16:59:19 | Módosítva: 2015-01-24 20:39:47

A múltkori cikkben szóba kerültek a szénhidrátok. Van azonban néhány gondolatom a témával kapcsolatosan, amit érdemes volna tovább részletezni.

Sokan fáradékonyságra, levertségre panaszkodnak a diéta kezdetekor. Normális jelenség ez? Igen! A szervezeted küszködik, mert megszokta, hogy "instant" energiát kap, s nem a szabályzó mechanizmusoknak kell gondoskodniuk a normál vércukorról, hiszen éhség esetén azonnali töltés áll rendelkezésre. Most, hogy visszavettél ennek a tápanyagnak a mennyiségéből, s terv szerint étkezel, nem pedig akkor, mikor úgy tartja kedved, a szervezeted rákényszerült, hogy maga termelje meg, ezért érezheted, hogy kicsit kevés az energia, viszont a jó hír, hogy ez a kellemetlenség az idő előrehaladtával csökkenni fog. 

"Tehetek valamit ez ellen?"

Természetesen! Először is ne drasztikusan akarj változtatni! Ha most készülsz belevágni a fogyás projectbe, keresd fel a kaloriabazis.hu honlapot, s néhány napon át vezesd, miket eszel. Látni fogod, általában hány gramm szénhidrátot veszel magadhoz, s az értékek átlagához képest próbáld fokozatosan csökkenteni a bevitelt! Tegyük fel, hogy kezdetben 500 g szénhidrátot ettél! Próbálj az első néhány napban 450 g-ot, majd 400-at, ezt követően pedig 350-et fogyasztani, s így tovább! A legtöbben 100 és 150 g közötti értékkel fogynak a legeredményesebben, azonban ezt a fizikai aktivitás, az izomtömeg, a kor, s az anyagcsere, és hormonális hatások is befolyásolják. Ennek megfelelően a legjobb, ha önmagad kísérletezed ki, mit igényel a szervezeted! Ha már igen kevés szénhidrátot viszel be, érdemes a finomhangolást 20 g-os eltérésekkel végezni. Tehát 180->160->140... A kaloriabazis.hu kalkulátora arra is alkalmas, hogy támpontot adjon, a te adataidhoz mi volna a megfelelő érték.

"A mintaétrendekben miért nincs vacsorára gabona vagy gyümölcs?"


Azért, mert a szervezeted késői időpontban már nem igényli ezt a tápanyag-csoportot! Éjjel, álmodban rengeteg hormonális hatás, anyagcserét befolyásoló biokémiai folyamat zajlik a szervezetedben. Ha gyors energiát adó élelmiszert fogyasztasz, gátolja ezeket a mechanizmusokat. Szénhidrátokra akkor van szükséged, ha aktív vagy. Éjjel feltehetőleg nem sportolsz, nem járkálsz, ezért inkább a fehérje domináljon a vacsorádban, s némi jó minőségű zsír!  A legjobb választás ilyenkor túrót fogyasztani! Azt a tévhitet is szeretném eloszlatni, hogy este hat után nem szabad enni! Az utolsó étkezést inkább a lefekvés időpontjához érdemes igazítani! Az "este 6 után" elmélet csak akkor igaz, ha nyolckor lefekszel! Ha későbbre tolódik ez az időpont, igyekezz másfél-két órával azelőtt étkezni, hogy ágyba bújsz! Ha betartod a tanácsom, s nem szénhidrátot vacsorázol, reggel nem korgó gyomorral fogsz kelni, s nem az lesz az első gondolatod, hogy jókora lakomát kell csapnod!
"Miért van, hogy időnként nagyon kívánom az édességet?"


Nemrég olvastam a cukoréhség és a magnéziumhiány összefüggéséről. Sokan írták le pozitív tapasztalataikat azzal kapcsolatosan, hogy miután pótolták étrendjükben a magnéziumot, elmúlt a kínzó, édesség utáni vágy. Ilyenkor, télen egyébként is érdemes támogatni a szervezetünket egy kis extra vitamin-utánpótlással és ásványi anyagokkal. Nőneműként azt is elárulhatom, hogy sajnos a menstruációs ciklus is hatással lehet az étvágyunkra.  Gondolom, sokak számára ismerős a "Brühühü, de borzalmas a világ! Egy kis csokoládé szebbé tenné..." kezdetű történet, aminek a végén 4673654 darab kibontott édesség papírján hever egy gyomorfájdalomtól görnyedő hölgy...  Hogy elkerüld ezt a helyzetet, jusson eszedbe, mennyi szénhidrátszegény módja van a "bűnözésnek". Elég rákattintanod az édesség mappámra, máris ezer ötlet tárul eléd!"Mit tegyek, ha megáll a fogyás?"


Mivel a szénhidrát az egyetlen nem esszenciális tápanyag, ennek a mennyiségével lehet játszadozni, s felpörgetni az anyagcserét. Ha régebb óta tartod a diétát, s úgy látod, a súlyod stagnál, egyél egy nap a megszokottnál 50 grammal több szénhidrátot, majd 20-30 grammal kevesebbet, mint ahogyan azt a diétád előírja. Tehát, ha 100 g szénhidrát szerepel a diétádban, egyél egyik nap 150-et, majd a következő nap 70-80-at. Ezt ismételd meg kétszer-háromszor, s beindul újra a fogyás! Természetesen ez a szénhidrátmennyiség is a megszokott, reform alapanyagokból álljon, lehetőleg ne cukrot vagy hagyományos búza-fehérlisztet egyél!  Vannak, akik arra esküsznek, hogy két-három havonta egy "csalónap" segít fenntartani az anyagcsere gyorsaságát. Ebben is van ráció, azonban, ha rám hallgattok (s azt jól teszitek!) ilyenkor is clean alapanyagokat használtok, csak kevésbé figyeltek a mennyiségi megkötésekre. 


"Mire kell még figyelnem?"

Igyekezz minél tisztább alapanyagokat használni! Ne feldolgozott élelmiszereket tarts otthon, hanem nyerseket! Sok hölggyel találkoztam már, aki meg volt róla győződve, hogy hormonzavaros vagy valamilyen súlyos anyagcserebetegsége van, ami miatt nem tud lefogyni, majd hamarosan kiderült, hogy natúr joghurt helyett gyümölcsjoghurtot fogyaszt, az általam javasolt zöld tea pedig a bolti, cukros teát jelentette számára. Ezeket elhagyva, s természetes, cukormentes édesítőszerekre és alapanyagokra váltva rögvest beindult a fogyás! Rengeteg élelmiszerhez adnak a feldolgozás során cukrot. Nem is sejtenéd, hogy ásványvíz néven forgalmazott italokban is lehet, ezért nézd meg alaposan a címkét vásárláskor! S elrettentésként pedig a kollázsban középen lévő fotót!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta