Táplálékkiegészítők

A fehérjeporokról

2015-01-08 12:42:56 | Módosítva: 2015-01-24 20:42:58

Sok hölgy tévesen ítéli meg a fehérjeporokat, s fél tőlük, mondván, hogy "Nem akarok túl izmos lenni", vagy "Mi lehet az egyáltalán, miből van?".Vagy "Biztosan kell szednem a fogyás érdekében?" És az "ettől nem fogok hízni?" kérdés sem került el a levelezéseimben. Mivel úgy tapasztaltam, ez az egyik leginkább kérdéses alapanyag, s őt övezi a legtöbb mendemonda, szeretném eloszlatni a kételyeket. Igyekszem kimerítően reagálni, válaszolni a hozzám eljutott, fehérjemisztériummal kapcsolatos gondolatokra.

"Műanyagport a népnek?"

Első körben azt kellene tisztáznunk, mi is van a fehérjeporos dobozban. A fehérje maga egyike a makrotápanyagainknak (a szénhidrátok és a zsírok mellett), tehát nem szintetikus, hanem szerves, organikus anyag. Porlasztva szárítják, ezért tér el az állaga az általunk ismert fehérjeforrásoktól (hústól, haltól, tojástól, tejtermékektől). A fehérjéről bővebben olvashatsz az életmódváltásról szóló a cikkemben, ahol megtudhatod azt is, miért olyan fontos tápanyag, s miért nem hizlal úgy, mint a szénhidrát. 

"Nem akarok túl izmos lenni!"

Sokan azt gondolják, hogy gigantikus méretű izomzatot fognak fejleszteni, ha fogyasztják, mondván, hogy a termetes testépítő férfiak is gyakorta kortyolgatják. Egy másik cikkemben már kitértem rá, de újra elismétlem. A női nemi hormonok felelősek az izomzat mértékéért és a zsíreloszlásért. Ezért különbözünk feltűnően a férfiaktól. Tehát, hacsak nem kezdesz óriási munkába, s nem fordulsz illegális teljesítményfokozáseszközeihez (doppinghoz), nem leszel egyhamar túl izmos, ugyanis a fehérje nem doppingszer. Gondolj csak bele... Nyilvános kereskedelmi forgalomba nem hoznak illegális anyagokat! :) Emellett az is elgondolkodtató, hogy a plakátokon pózoló sportolók izomzatát sem hangyák hordták össze! Kemény, tervszerű munkával, rengeteg energia és idő befektetéséve érték el azt a fizikumot, nem egy-két edzés és turmix után. :) Pláne nem kalóriaszegény étrend mellett! Tapasztalataim szerint azoknak a hölgyeknek, akik ezzel a tévhittel éltek eddigi életük folyamán, meggyőző érv volt, hogy, ha azt mondtam, "ez nem fehérjepor, hanem diétás turmix italpor". Gondolkodás nélkül megitták, s meg is köszönnék. :) Nos, valójában a fehérjepor is az, csak még jobb az összetétele. A legtöbb diétás mix (márkanevet nem mondok, de biztosan ismertek ilyeneket) rengeteg hozzáadott szénhidrátot tartalmaz. Nézd meg a címkéjét! Van, aminek több, mint a fele szénhidrát! Erről pedig már az életmódváltásról és a szénhidrátokról szóló cikk óta tudjuk, hogy túlzásba vitele nem a barátunk. Maradj inkább a minimális szénhidráttartalmú, jó minőségű fehérjeporoknál! 

"Váradósan fogyaszthatom vagy le kell állnom vele?"

Természetesen igen, mivel a magzat fejlődéséhez is minőségi tápanyagokra, bő fehérjefogyasztásra van szükséged. Azonban ez idő alatt azt javaslom, válts natúr, ízesítetlen verzióra! Magad édesítheted eritrittel vagy steviával és nyers kakaóporral vagy igazi bourbon vaníliával, így semmiféle adalékanyagot nem juttattál a szervezetedbe!

Mikor milyet érdemes?

Nappal, ha aktív vagy, például reggeli gyanánt vagy edzés után érdemes gyors felszívódásút választani, mint a tejsavófehérje. Este, mikor nyugalomban vagy, lefekvéshez készülsz, a kazein alapú, lassú felszívódású a számodra legjobb megoldás! A kevert (úgynevezett dizájnerfehérjék) legtöbbje a kettő közti átmenet. 

"Tejérzékeny vagyok. Ezek szerint nem fogyaszthatok fehérjeport..."

Dehogynem! Nem kizárólag tej-alapúak léteznek, hanem kapható már tojásfehérjepor, marhafehérje, szójafehérje (ezt pajzsmirigyproblémával küzdők kerüljék!), de növényi alapú is, ami pedig a vegán életmódot folytatók számára nagy kincs! 

Mi egyéb előnye van?
Nem csak italként fogyaszthatod, sütemények alapanyagaként is működik, ugyanis alkalmas a liszt egy részének vagy adott esetben teljes egészének kiváltására. Így rengeteg felesleges szénhidráttól kíméled meg a szervezeted, miközben kreatívakat alkothatsz a konyhában, s finomakat ehetsz. Szerintem nem hangzik rosszul, hogy létezik az izmaidat, feszességedet, egészségedet tápláló étel, ami még ízletes is! :)

Van-e valami hátránya?

Ha vesebeteg vagy, bizonyára tudod a napi fehérjekereted, s neked nem újdonság, hogy nem lépheted át a limitet. Azonban egészséges embernek nem szükséges tartania tőle. Nyilvánvaló, hogy (mint ahogyan ez mindenre érvényes), túlzásba esni nem érdemes, mert egy bizonyos mennyiségen felül (ez körülbelül 2,5 g/testsúlykilogramm bevitel) nem hasznosul, csupán megterheli a szervezetedet. Ez azonban ez nem egyenértékű azzal, hogy mumusnak kell tekinteni. Tehát, nem betegít meg, ha egészséges emberként, ésszel  fogyasztod.

"Miért ilyen drága?" 

Valójában nem az. Ha 8500 forintért vásárolsz egy kilós kiszerelést, akkor egy adag 283 forint, vagyis alig drágább, mint egy tégely sovány túró, s fehérjetartalmuk megegyezik. :)

"Tehát, ha le akarok fogyni, mindenképp kell fehérjeport vásárolnom?"

Nem, ezt senki nem állítja! Annak idején, mikor nem volt ekkora divat a fitnesz, nem követték ennyien, s nem is volt ilyen széles termékpaletta, szintén lefogytak az emberek, s egészségi állapotuk is éppen így javult, tehát táplálékkiegészítők nélkül is gyönyörű eredményt lehet elérni. Amint a nevében is benne van, csupán kiegészítő, tehát ugyanúgy kell húst, halat, tojást, tejterméket fogyasztanod, sőt, ők képezzék a napi fehérjebeviteled nagyobb részét, s csupán kisebb részét fedezd fehérjeporok által. Tehát, nem ez a siker záloga. A fehérjepor előnye, hogy finom, könnyű tartanod vele az étrendet, s változatos fogások készíthetőek vele. Vannak, akik nem igénylik, mert jól tolerálják a monotonitást, azonban az ínyenceknek hatalmas előny, hogy nem kell aszkéta életet élniük. :) A fehérjepor csak egy lehetőség, nem kötelesség. Ha tetszenek a vele készült diétás sütireceptjeim, érdemes kipróbálni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta