Narancsbőr, striák, valamint kezelésük a Fitt Konyhaündér szemszögéből

Fogyás és a bőr szépsége

2015-01-07 21:22:47 | Módosítva: 2015-01-24 20:45:22

Egyre gyakrabban érkeznek tőletek olyan kérdések, mivel tehető szebbé a bőr, hogyan tüntethető el a makacs narancsbőr. Az, hogy tízből nyolc kérdésben arról kíváncsiskodtok, X vagy Y cég karcsúsító terméke, kezelése éri meg jobban, szerintem a napjainkon eluralkodó maketing-hadjáratnak köszönhető. Valóban egy krém vagy egy gép fogja megváltani a világot, s megszabadítani a hölgyeket a cellulit által okozott szenvedéstől? Olvass tovább, s megosztom veled ismereteimet!


Mi a narancsbőr?

Az egyenetlen bőrfelszín jelensége nem más, mint az irhában található zsírszövet árnyomódása a bőr felsőbb rétegeibe. Ne dőlj be az olyan szövegnek, mint a „kötőszövet elcukrosodása” meg „a szervezet ide választja ki a mérget” és sorolhatnám, milyen elméleteket gyártottak még magyarázatul... Való igaz, hogy az egészségtelenül táplálkozó és dohányzó hölgyek körében a leggyakoribb. Azonban nem méreganyagok, hanem zsírsejtek alkotják, ami a túlzott energiabevitelnek, főként a finomított szénhidrátok túlzásba vitelének köszönhető. A cigaretta pedig a bőr kollagénjének rugalmasságát, illetve a vérkeringést rontja, ilyen módon játszik szerepet a kialakulásában. Nem betegség, csupán esztétikai probléma, azonban magam is tudom, milyen önbizalomromboló hatású.

Néhányan összekeverik a striákkal, ami pedig a bőr apró csíkocskáit, szakadásait jelenti. Ez utóbbi probléma a hirtelen bekövetkező fogyás-hízás vagy pedig várandósság következtében jön létre. Először sötétlila, majd halványabb, sárgás színű. A szerencséseknél végül alig látható, csak nagyon enyhén üt el a természetes bőrtónustól.

Miért van, hogy normál testalkatú, nem elhízott lányok fenekén is látok néha narancsbőrt?

A kis zsírgöböcskék a női bőr sajátságos szerkezete miatt látszódnak. Férfiakon is ugyanúgy helyezkednek el a bőrrétegek, amelynek természetes része az irhában található zsír. Azonban rajtuk nem látni, amelynek csupán annyi az oka, hogy nem nyomódik át a felhám irányába a durvább szerkezetű epidermis és a kollagénrostok eltérő szerkezete miatt. Ezen kívül a női nemi hormonok hatásaként a mi szervezetünk több zsírt tárol, mint a férfiaké. (Ezt úgy mondjuk, magasabb a testzsír%-unk) Tehát, sajnos nem kizárólag súlyfelesleggel küzdő hölgyeken jelenhet meg, bőrünk jellemző struktúrájából fakadóan. Az, hogy ki mennyire hajlamos rá, gyakran összefügg az edzettséggel, az izomtömeggel, s táplálkozási szokásokkal, valamint a szervezet hidratáltságával, de van, hogy genetikai okokra vezethető vissza. Ezért lehetséges, hogy egyes hölgyek könnyen megszabadulnak tőle, másoknak időigényesebb, és jóval nagyobb áldozatokat követelő folyamat.

Megéri vagy felesleges drága krémekre, kezelésekre költeni?

Tudom, hogy rég volt a középiskola, de ismételjünk egy kis biológia tananyagot! :) Az emberi szervezetben tárolt neutrális zsírok (például, amelyeket a bőrünk alatt hordozunk) nem fizikai úton égnek el, hanem lebontó biokémiai folyamatok (béta-oxidáció, karnitin ciklus, citrátciklus és terminális oxidáció) eredményeképp. Nem fogod tudni legyalulni magadról ezt a szövetet dörzsöléssel, és az sem igaz, hogy cseppfolyóssá válva azonmód távozik a szervezetből, ha kozmetikai kezelésen veszel részt. Attól, ha magadra kensz egy drága kenőcsöt, esetleg betekercseled magad celofánnal, vagy eljársz egy nem éppen pénztárcakímélő kezelésre, önmagában ne várj csodát, és azt se feledd, hogy a sikered nem ennek függvénye, ezek nélkül is szép eredményt érhetsz el! :)

Mit tehetek ellene?

Ha a céljaidnak megfelelő szálkásító étrendet követsz és aktív vagy, fogyni fogsz, tónusosabb leszel, csökken a narancsbőröd! Ha odafigyelsz a bő folyadékfogyasztásra is, már rengeteget tettél, hogy megszüntesd a problémádat! Természetesen nem árt, ha serkented a keringésedet, illetve hidratálod a bőröd! Ez kiváló ahhoz, hogy megőrizze feszességét, így lehet szerepe kiegészítésként dörzsmasszázsnak, váltózuhanynak, hidratálókrémeknek. A folyadék pótlásával a striák ellen is eredményesen küzdhetsz, mivel ők leginkább akkor alakulnak ki, ha a bőr nem képes rugalmasan követni a gyarapodás vagy a fogyás tempóját. Tehát, légy megfontolt, ne akarj drasztikus lépéseket tenni, tervezd meg az étrended és sportolj! Alkalmazz nyugodtan kiegészítő-módszereket, azonban ne kizárólag ezektől várd a csodát!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta