Rossz-e a 90 napos diéta?

2015-01-14 12:34:07 | Módosítva: 2015-01-24 20:34:55

Sajnos még mindig sokan hiszen benne, holott tudományosan is bizonyítható, hogy negatív hatást gyakorol a szervezetre. Ő az egyik olyan diéta, mely már szitokszónak számít a biokémiában, élettanban, dietetikában és sporttáplálkozásban jártas emberek körében. Most kifejtem, miért, hogy soha eszetekbe ne jusson ilyen butaságot tenni a szervezetetekkel!

Az "Életmódváltás II" cikkemben már kitértem rá, miért ne kúrákban, időszakokban gondolkodjatok, miért változtassátok meg örökre a szokásaitokat. Ha ez önmagában még nem győzött meg arról, hogy a "kilencven napos" legkevésbé sem hatékony, akkor újfent visszatérnék az alapokhoz. Fehérjére, zsírokra mindenképp szüksége van a szervezetnek, s egy kis mértékű, jó minőségű szénhidrátra is. A szénhidrátok azonban nem esszenciálisak olyan mértékben, mint az előbbi két tápanyag. Az ő mennyiségét kell kis mértékben csökkentened, s minőségét megválogatnod az egészséges, tartható fogyáshoz. A mindenféle tudományos alapot nélkülöző kilencven napos okosság megalkotásánál ezeket az fiziolgiai szükségleteket nem vették figyelembe. Ha az nem elegendő indok, hogy egészségtelen, akkor mondok mást, ami talán meggyőz.

Hallottad már azt a kifejezést, hogy "fat skinny?" 

Angolul ez annyit tesz, zsírosan sovány. Létezik, és nem is túl szép látvány. Azt az állapotot nevezzük így, mikor nincs kifejezetten nagy fölösleg egy hölgyön, s ruhában akár lehetne normál testalkatú is, azonban, ha meztelen, nem lehet nem észrevenni, hogy egyáltalán nem feszes, nem tónusos, nem sportos, hanem löttyedt. Ez a jelenség leggyakrabban az olyan elfuserált "diéták" következményeként üti fel a fejét, mint az a kilencven nap, ami alatt épp az izomzatot, feszességet óvó fehérjéket nélkülözi a szervezeted. Ha túlzottan alacsonyra viszed ennek a tápanyagnak a mennyiségét, a szervezeted nem a zsírdepókban tárolt tartalékokhoz fog nyúlni, hanem az izomzatodat bontja le első körben. Ha ilyen módon változik meg a testösszetételed, fáradékony, nyűgös leszel, sportolni nem lesz energiád, s ha mozogsz is, kevésbé lesz hatékony az edzésed, mert csekély mértékű izomzattal nem fogsz tudni annyi energiát felhasználni. Már említettem, hogy az izomzat önmaga fenntartására is sok kalóriát használ, ezért is érdemes erősítő edzést végezni és vigyázni a szélsőséges fogyókúrákkal. A kilencven napos azért is rossz módszer, mert nem csak alacsony fehérjebevitelt javasol, hanem mellette temérdek szénhidrátot. Gondolj csak bele... Keményítőnap, szénhidrátnap, gyümölcsnap. Magyarán szólva három szénhidrátdús nap, amin a szervezeted nem kap esszenciális zsírokat, aminosavakat, viszont a szénhidrátok által kiváltott hatalmas inzulinválasz folytonos éhséget, fáradtságot fog okozni. Ennek löttyedtség a vége, nem kisportolt, feszes test! S mi lesz az idegrendszereddel, a hormonháztartásoddal, a zsírban oldódó vitaminokkal? 

És nézz csak rá a mintaétrendre! Csoki, péksütemény, pizza, fagyi... Ezek az élelmiszerek nem diétásak. Olyasmit kellene fogyasztanod, ami hosszú időre eltelít, nem leszel rögtön éhes utána, s nem minden gondolatod a kaja körül fog forogni. Ezek pedig a rostban gazdag ételek, az alacsony szénhidráttatalmú alapanyagok, a 

fehérjék és az esszenciális zsírok, nem pedig a cukor és a fehér liszt.El kell hinned, hogy jót akarok, s azt is, hogy tapasztalatból beszélek! Mikor még ötletem sem volt, miként kell egészségesen fogyni, magam is próbáltam hasonló módszereket. Csak a kalóriát néztem, semmi egyebet.  Az eredmény azt lett, hogy ötven kiló tömény önutálat lettem, s még ezzel a súllyal is dagi kanapészökevénynek néztem ki. Mikor beláttam, hogy nem jó az irány, amit követek, nekiálltam szakirodalmat böngészni. Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy helyetted megtettem már ezt a lépést, neked csak követned kell a tanácsaimat, nem magadnak kell előásnod az információkat. Nem kell naphosszat azzal töltened az idődet, hogy kutakodsz, mert én már sok mindent elolvastam, megtanultam, s jeles átlaggal le is vizsgáztam belőle a Testnevelési Egyetemen. :) Csak bízz bennem!

Ha csinos, feszes akarsz lenni, ne ilyen szélsőséges módszereket válassz! Rengeteg információt megosztok veletek, miként kell életmódot váltani, s mi hoz tartós eredményt. Emellett sok diétás receptet találsz az oldalon, ami mind a sikeredet szolgálja. Ezeket kövesd, ne a jól hangzó, de teljes mértékben tudománytalan fantazmagóriákat!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta