Diéta kalauz

Életmódváltás II.

2015-01-13 13:09:42 | Módosítva: 2015-01-24 20:35:28

Az Életmódváltás, diéta alapszabályai cikkben megismerkedtetek a makrotápanyagokkal, azaz a fehérjével, szénhidráttal és zsírral. Ezt tekinthetjük úgy, mint az 1x1-et. Álmodból felkeltve is kell tudnod. :) Azonban az egészséges, teljesértékű táplálkozáshoz nem elegendő csupán ezeket figyelembe venni, és nem árt, ha bizonyos elvek mindig a szemünk előtt lebegnek. :) Tag vagyok több egészséggel, életmódváltással, sporttal, diétával kapcsolatos fórumon, csoportban, s napi szinten olvasgatom őket, hogy megismerjem, mi foglalkoztat titeket, akik változtatni szeretnének jelenlegi külsőtökön, egészségügyi állapototokon, életviteleteken. Igyekszem csokorba szedni a leggyakoribb és leglényegesebb kérdéseket, illetve tévhiteket, s legjobb tudásom szerint válaszolni rájuk

A makrotápanyagokon, azaz fehérjén, szénhidráton és zsíron kívül is léteznek tápanyagok. Ők pedig a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ezekre a szervezetnek okvetlenül szüksége van az optimális működéséhez, az egészséges életfolyamatokhoz. Nem szolgáltatnak energiát, azaz nonkalorigén tápanyagok. Ezért nem is helytálló olyat feltételezni, hogy valaki vitaminoktól hízott meg. Ilyen nem létezik! Egyes vitaminok javíthatják az étvágyat, ez tény, azonban nem vagyunk ösztönlények, s rendelkezünk annyi belátással, hogy tudjuk, a feleslegesen bevitt energia zsírrá alakul. Tehát, a súlyfelesleg, a zsírpárnák oka nem a vitaminokban keresendő, hanem a mértéktelenül fogyasztott, és rossz minőségű ételekben. Az éhségen tökéletesen lehet uralkodni mégpedig nem csak pszichésen, hanem azzal is, ha jó minőségű ételeket fogyasztasz.

Nem leszel farkaséhes, ha egészségesen táplálkozol, nem tör rád falásroham, ha nem éhezteted ki a szervezetedet, s nem ülteted "hullámvasútra" a vércukrodat, mert tartod a tanácsaimat, s alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztasz, amint arról már szóltam. Nagyon rossz megoldás egyoldalúan táplálkozni, megvonni a szervezetedtől egy vagy több nélkülözhetetlen tápanyagot csak azért, mert úgy döntesz, egy hét alatt akarod leadni mindazt, amit tíz év alatt szedtél fel. Most borítékolom, hogy a drasztikus megoldások, a kúrák sikertelenek. Ha nem rögvest, akkor kis idő múltán, amint visszaállsz az addig megszokott táplálkozásra. Vagyis arra a fajta étkezésre, amitől a felesleget kaptad. Az imént felvázoltak tökéletes utat jelentenek a jojó-effektushoz. Többet szedsz vissza, mint amit leadtál, s a helytelen módszerekkel még le is lassítottad az anyagcserédet. El kell hinned, hogy a női magazinok és sztárok által népszerűsített egyhetes koplalások (mert másként nevezni nem tudom) semmire nem jelentenek megoldást! Nincsenek csodamódszerek, az alapelvek nem változnak. Bízzatok olyasvalakiben, aki neves szakemberektől tanult biokémiát és élettant, s mai napig is olvas, művelődik a témában! Azaz, bízzatok bennem! :) Magam is ezt a módszert követem, amit nektek igyekszem megtanítani, s rengeteg embernek segítettem már megtalálni a helyes utat!

Hogyan kell okosan diétázni?

Úgy, hogy a már említett, szükséges tápanyagokat beviszed a szervezetedbe, s csak a "sallangot", a felesleges, értéktelen, üres kalóriákat vonod meg magadtól, nem a nélkülözhetetleneket. Heterotróf élőlények vagyunk. Ez "biológiául" :)) annyit jelent, hogy nem tudunk szervetlen anyagból szervest előállítani, ezért táplálék útján kell felvennünk őket, majd lebontanunk, átalakítanunk arra a formára, amit hasznosítunk. Tehát, nem zárhatsz ki semmit teljes mértékben, hacsak nem szeretnéd tönkretenni magad, súlyos betegségeket beszerezni. Csupán az adott tápanyag mennyiségét kell megtalálnod, s az alapanyagok minőségén kell változtatnod,   Ezt úgy érheted el, hogy örökre elhagyod az értéktelen élelmiszereket. A kristálycukrot, a fehér kenyeret, az adalékanyagokkal dúsított, feldolgozott élelmiszereket, amelyek semmi táplálót nem tartalmaznak, csak tömény szénhidrátot. Le kell cserélned bizonyos élelmiszereket a konyhában. Törekedned kell, hogy magasabb legyen a rostbeviteled, s természetes alapanyagokat végy magadhoz, ne csupa "műanyagot" egyél. Az ízfokozóktól hemzsegő ételek függővé tesznek. A finomított szénhidrátok (liszt, cukor) fogyasztása után hamar éhes leszel, így lényegesen többször és többet eszel, mintha alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek kerülnének a tányérodra. Meg kell tanulnod újra felfedezni az ízeket, átértékelni az étkezéseidet!


Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy napjainkban éli virágkorát a fitneszipar a reformélelmiszerekkel és a táplálkozástudománnyal karöltve. Soha nem volt még ennyire könnyű egészségesen élni. Édesanyáink idején nem volt minden sarkon egy konditerem és bioboltokról sem hallott senki. :) A benne kapható élelmiszerekről pedig pláne nem! Nem is volt mindenki számára elérhető az egészséges diétázáshoz szükséges ismeretanyag. Eritrit a gyermekkoromban csak a betegek számára volt kapható, gyógyszertári recept ellenében. Interneten pedig nem publikáltak sokáig ilyen információkat, mint amiket megosztok most veletek. Neked most mindez megadatott, élj a lehetőséggel!

Tudom, sokan felbuzdulnak annak láttán, hogy sok süteményreceptet osztok meg, azonban szeretném, ha tudnátok, hogy ezek nem azt jelentik, hogy mértéktelenül fogyaszthatóak a nap bármely szakában, hanem azt, hogy egészségesebb, s többnyire alacsonyabb kalóriatartalmú verziói a hagyományos társaiknál, azonban ők is csak akkor alakbarát desszertek, ha nem a napi kalória-adagodon fölül fogyasztod őket, hanem belekalkulálod az étrendedbe. Ki mondta, hogy nem uzsonnázhatsz ribizlis túrótortát vagy nem ebédelhetsz fahéjas túrógombócot? :) Így valóban nem szenvedés a diéta, azonban ne rontsd el azzal, hogy az egészséges fogásokat fogyasztod mértéktelenül! Törekedj arra, hogy ne kedvtelésből és ne bánatból egyél! Ha ilyen késztetést érzel, készíts egy pohár teát steviával és citromlével vagy vezesd le a feszültséget sportban! Ha mindenképp rágcsálnál valamit, képtelen vagy megállni, készítsd el ezt a zöldségmártogatóst! :) 

Vezesd be az étrendedbe a zöldségeket! Fokozatosan cseréld le a cukrot természetes, alacsony szénhidráttartalmú édesítőszerekre! Kerüld a fehér lisztet, s ha teheted, magadnak főzz, ne étteremben egyél! Ügyelj arra, hogy bevidd azokat a tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezeted számára! Ne félj húst fogyasztani, az nem hizlal! Ne éheztesd magad, mert később visszaüt falásroham vagy egyéb kellemetlen tünet képében! Ne túlozz és ne zárj ki egyetlen tápanyagot sem! Add meg a módját az étkezésnek, tehát ne állva, vagy hűtőben kotorászva egyél, hanem szépen teríts meg, mérd ki előre a hozzávalókat, tudd, hogy mennyit fogyaszthatsz, és annyit tegyél a tányérodra! Ne éhesen indulj vásárolni! Tervezd meg előre az étkezéseidet, legyen tudatosság a struktúrájában! A virslik, párizsik helyett végy tőkehúsokat! Számolj csak utána, hogy a szójával és darált sertésbőrrel, zsíros nyesedékekkel telenyomott termékekben milyen csekély mértékű a hús! Ugye, hogy a kilós ára alapján máris megéri megvenni a színhúst? :) Csak egészséges alapanyagokat tarts otthon, s így nem lesz mihez nyúlni unalomból! Fogyassz bő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában és tanulj meg különbséget tenni az éhség és a szomjúság közt! Kezdd azzal, hogy most azonnal megiszol egy pohár vizet! :)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed a Fitt Konyhatündér Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Cserven Anita Gréta